U-Värde

U-värde för Solatube i lågenergihus, passivhus m.m.

Mer ljus betyder oftast mer värme, men inte med Solatube® dagsljussystem.
Solatube systemen har ett utmärkt förhållande mellan U-värdet, ljus och värme.
Solatube har ett lågt U-värde som gör att produkten passar väldigt bra i t.ex. lågenergihus. Solatube 160 DS och 290 DS ger mycket ljus och rekommenderas för villor.  Förutom det låga U-värdet så har Solatube en unik kupol som tar in dubbelt så mycket dagsljus under hela dagen, jämfört med ett takfönster i samma storlek.

Grontmij Technical Management (Amersfoort, NL), har utfört tester för Solatube Dagsljusystem när det gäller U-värde. Grontmij rankas som ett av de ledande teknikkonsultföretagen i Europa.

Testresultat

Solatube dagsljussystem har testats i sin helhet. I många produkter testas delar separat. Men för Solatube gäller testet för hela dagsljussystemet.

Energieffektivitet

Type Diameter U-Värde
Solatube 160 DS ECO Ø 25 cm 0,5 W/m²K
Solatube 290 DS ECO Ø 35 cm 0,7 W/m²K

Lika mycket ljus med halverad fönster yta

Att ta in dagsljuset uppifrån ger tre till fyra gånger så mycket dagsljus under en hel dag, jämfört med vertikalt placerade fönster i samma storlek. Ljuset från Solatube distribueras jämnare genom rummet jämfört med ljus ifrån fönster och ger ingen bländrisk.

Förutom att man får in mer ljus när man tar in dagsljuset uppifrån, så har Solatube en patenterad kupol med ”Raybender” räfflor, Fresnel lins. Räfflorna styr in dagsljuset i det högreflekterande röret, oavsett vilken dagsljusvinkel solen har. Raybender kupolen tar in dubbelt så mycket ljus under hela dagen jämfört med ett fönster med en slät yta i samma storlek. Detsamma gäller om det skulle varit en slät yta på kupolen, då skulle lågt dagsljus ha passerat igenom kupolen och gått förlorat på taket. Detta betyder att man kan halvera beräknad fönsteryta och ändå få in lika mycket dagsljus under hela dagen med Raybender kupolen.

Tech_Raybender

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Högerkolumnen, EDCS visar vilken yta som skulle behövas för att få in lika mycket ljus med en slät yta som med Solatubes Raybender kupol, vars yta visas i den vänstra kolumnen.

Typ Kupolmodell EDCS* Solatube® kupol
Solatube 160 DS
⌀ 25 cm  = 490,9 cm²
Raybender® 3000
+ LightTrackerTM
160 in²
1.032 cm²
Solatube 290 DS
⌀ 35 cm  = 962,1 cm²
Raybender® 3000
+ LightTrackerTM
290 in²
1.871 cm²
Solatube 750 DS
⌀ 53 cm  =2206,2 cm²
Raybender® 3000 750 in²
4.839 cm²

* Effective Daylight Capturing Surface

 

Klicka här för att se en film om hur Solatube fungerar.

Klicka här för att komma till referenser.