Referenser

Mår vi bättre av dagsljus?

Både människor och växter behöver solljus för att må bra. Många undersökningar är gjorda kring de positiva effekterna av dagsljus, och alla vet att på våren, när solen kommer fram mer, så blir vi oftast piggare och gladare.
Många hus är byggda eller byggs till på ett sådant sätt att vanliga fönster på fasaden inte räcker till för att alla rum ska kunna få in dagsljus.

Solatube är ett dagsljussystem som fångar in dagsljuset med en patenterad kupol på taket, för maximal miljö- och energieffektivitet. Solljuset överförs genom en mycket högreflekterande tub (99,7% reflekterande). Ljuset träffar sedan en prisma som sprider det naturliga dagsljuset ut i rummet.
Solatube, även kallad ljustunnel, finns i tre olika storlekar 250 mm (160DS), 350 mm (290DS) och 530 mm (750DS) i diameter.

Solatube är miljöklassat av Byggvarubedömningen och har erhållit bästa miljöklasskriterium, ”Rekommenderas”. Solatube är miljöklassat av SundaHus och har erhållit bästa miljöklasskriterium, ”A”.

Göthriks förskola, Varbergs kommun

I denna förskola installerades 5 st Solatube 750DS (530 mm) och 10 st Solatube 290DS (350 mm) tillsammans med Daylight-LED hybrid och dagsljus/rörelse sensor. Invigning skedde i september 2014.

Bild1

2

36
7
5

 

Ankarskolan, Varbergs kommun

I denna skola installerades 15 st Solatube 290DS med Daylight-LED hybrid. Tub längderna var mellan 9-14 meter för varje Solatube, inklusive 90 graders böjarna. Invigning skedde i februari 2015.

Solatube Entré Ankarskolan 1
Solatube bilder trappa Ankarskolan 2
IMG_3

Solatube rördragning Ankarskolan 5

Solatube takbild Ankarskolan 4

 

 

Gasellen gruppboende, Varbergs kommun

På Gasellens gruppboende installerades 19 st Solatube 290DS med Daylight-LED hybrid och dagsljus/rörelse sensor. Klart i november 2014.

Solatube, Gasellen Varbergs Kommun

Solatube takbild Gasellen, Varbergs Kommun

 

Solatube, Lång korridor Gasellen Varbergs Kommun.Solatube, Lång Korridor klar, Gasellen Varbergs Kommun.

Solatube, Fläktrum 1 Gasellen Varbergs Kommun.Solatube, fläktrum klart Gasellen Varbergs Kommun.

Solatube, korridor Gasellen Varbergs Kommun.

Solatube, Installationsbilder Gasellen Varbergs Kommun.

Solatube, LED-hybrid Gasellen Varbergs Kommun.

 

Skällinge skolan, Varbergs kommun

Bild5 Bild6

 

 

 

 

 

 

För att få in dagsljus i hela klassrummet så installerades 2 st Solatube 750DS längst in i klassrummen 2013. Solatube installerades i två klassrum och i det tredje klassrummet gjorde man ingen åtgärd. Effekt mätare installerades för att mäta förbrukningen i de tre klassrummen.

Sal 1: Gammal installation 14 st armaturer 2 x 36 W
Sal 2: Modernt ”Skolpaket” Proton Lightning AB, frånvarostyrt med 2 st 49 W, 9 st 2 x 49 W samt 2 st Solatube 750DS.
Sal 3: Ledbelysning 10 x 40 W frånvarostyrt med ljus sensor samt 2 st Solatube 750DS.

Förbrukning:
Sal 1, Total: 273 kWh / Jan. 100 kWh, Feb. 76 kWh, Mars. 97 kWh.
Sal 2, Total: 128 kWh / Jan. 63 kWh, Feb. 36 kWh, Mars. 29 kWh.
Sal 3, Total: 69 kWh / Jan. 33 kWh, Feb. 20 kWh, Mars. 16 kWh.

Älvängens Kulturhus / Idrottshall Ale Kommun

solatube-sporthall

Älvängens Idrottshall renoverades – taket lades om, väggarna målades, nytt golv lades in m.m.

Idrottshallen har två stora fönster längs ena långsidan, men dom är oftast fördragna, eftersom bländningen blir för stor.
Ale kommun, som sedan tidigare har erfarenhet av Solatube dagsljussystem genom installationer i förskolor och i en skola, valde att installera Solatube M74 i idrottshallen!

ABL Byggkonsult AB
Lennart Andreasson
Lennart Andreasson
Projektledare för Älvängens Idrottshall

-Vad tycker du om Solatube dagsljussystem?

När det är ljust ute kan man spela handboll i hallen utan att behöva tända den vanliga belysningen. Solatuben ger ett välkomnande intryck, man blir glad. Dagsljuset gör jätte stor skillnad!
Älvängens Idrottshall var mycket mörk. Det var mörkt på gavlarna, kolsvart och tråkigt mitt på dagen även när det var dagsljus ute. Det finns två stora fönster som oftast är fördragna, eftersom dom bländar.

Jag behövde göra något som var radikalt och Ale kommun kom med idén att vi kunde använda Solatube, så vi bestämde oss för att göra det!

Säkerhet
I oktober 2016 lanseras en ny ljusprisma för Solatube M74. Ljusprisman är gjord i slagtålig polykarbonat, vilket gör prisman ännu säkrare att stå emot t.ex. bollar som kan skjutas upp mot taket / prismorna. Säkerhetsgaller finns som tillval för att installeras i tuberna, längs upp mot yttertaket.

Bländning/dagsljusreglering
Om man är orolig för att Solatuberna skulle blända när det är som mest dagsljus ute, trots att ljusprismorna effektivt sprider ut dagsljuset, så går det att montera / eftermontera in en dagsljusdimmer i Solatuberna för att reglera dagsljuset, se mer om det på kortfilmen i länken nedan.

Utbyte av taklanterniner

solatube-utbyte-av-taklanternin_3solatube-utbyte-av-taklanternin_1

solatube-utbyte-av-taklanternin_2Mer solljus inne för mörka rumsolatube-utbyte-av-taklanternin_4

För att slippa läckage, värmen på sommaren, kallraset på vintern. Ljusprisman längst ner i rummet sprider ut dagsljuset i rummet, så man slipper bländning.

Man tar bort den gamla sargen, sätter en skiva minst 300 mm ner, isolerar, täcker igen med en skiva, pappar in och monterar huven, dubbel inpappning och med gummistos för säkrare tätning.

Klicka här för att se en referens med Falun Kommun där dom ersatte ljusgårdar med Solatube.

Solatube installerade i Elgiganten i Partille

Elgiganten partille

Elgiganten är en av Sveriges ledande varuhuskedjor inom hemelektronik och vitvaror
och har cirka 160 Elgigantenvaruhus och Elgiganten PhoneHouse-butiker över hela Sverige.

Den 21 Nov 2016 öppnades Elgiganten i Partille, Laxfiskevägen 4.

Elgiganten ville få in dagsljus i tre av sina kontor i byggnaden, det var över 10 meter från yttertaket ner till innertaken till kontoren. Solatube löste problemet, man installerade 2 st Solatube i varje kontor.

ELGIGANTEN Partille
Varuhuschef
Andreas Hutter

-Vad tycker du om Solatube dagsljussystem?

Jag kände inte till Solatube innan, jag hade bara sett det på bilder, men nu vet jag att det fungerar!
När solen lyser behöver jag inte ens ha tänt dom vanliga lamporna.
Jag är jättenöjd, jag kan rekommendera Solatube.

Solatube Dagsljussystem referens Lindome Bibliotek

Lindome bibliotek hade problem med att det blev för varmt i biblioteket under sommaren. Det var upp till 32 grader!
De hade tänkt sätta in ett kylsystem som skulle ha kostat mycket i installations-och driftkostnader. Istället installerades Solatube och då det är som varmast ute släcks den vanliga belysningen ner av dagsljus sensorer i lokalerna. Då Solatube förser biblioteket med dagsljus kan de dra ner persiennerna så att värme strålningen inte kommer in.
Solatube löste värme problemet 2013!

Solatube-Lindome-bibliotek-referens-3Anette Ristorp – Enhetschef

– Vad tycker ni om era Solatube® dagsljussystem?
Vi hade inte räknat med mervärdet installationen medförde, dagsljuset har förhöjt standarden på hela inomhusmiljön, magiskt att förändringen av biblioteket blir så stor bara genom att släppa in ljuset, det blir ett klarare synintryck och färgerna som reflekteras i ljuset är fantastiskt. Besökare och personal har varit nyfikna och intresserade av förändringen i lokalen, alla har uttryckt en positiv förvåning över att det gör så stor skillnad med dagsljuset.

Vi hade öppet våra ordinarie sommartider under veckan installationen pågick, samarbetet med installatörerna av Solatube har varit mycket bra och stor hänsyn togs till pågående verksamhet.

– Vilka fördelar ser du med Solatube® dagsljussystem?
Utgångspunkten för oss har varit att installera de 33 st. ljusinsläppen för att under sommaren kunna stänga ner de värmealstrande lysrör vi har och istället använda dagsljuset som Solatube förser oss med. Fördelarna är sänkt inomhustemperatur samtidigt som vi sparar energi och pengar, behovet av traditionell belysning får anpassas efter styrkan på dagsljusinsläppet. Vi blir miljösmarta och får en bättre arbetsmiljö genom att ta tillvara det ljus som redan finns!

Vi välkomnar intresserade att komma hit och titta på Sveriges hitintills vackraste dagsljusbelysta bibliotek!

Castellums lager i Rosersberg, Stockholm

Catellum

Castellum installerade under våren 77 st Solatube M74DS (740 mm i diameter) i sitt nybyggda lager i Rosersberg. Det är 13 meter i takhöjd. På bilden ovan ser man Solatube installerat i det högra lagret.

Inga lampor är tända i taket, dagsljuset sprider sig jämt i hela lokalen från tak till golv, se filmen här.

Från installationen av Solatube i februari 2018 så behövde man inte ha på det artificiella ljuset under byggtiden och framåt. Lagret lystes tillräckligt mycket upp av bara dagsljuset från Solatube M74DS.

Pressmeddelande från Castellum 2018-06-05

– Vi är mycket glada att kunna erbjuda våra hyresgäster denna nya teknik. Vår förhoppning är att detta bidrar till att skapa arbetsplatser där människor och verksamheter trivs och utvecklas säger Anders Hägglund, affärsområdeschef Region Stockholm-Norr i Castellum. Läs mer klicka här

Catellum
Thorbjörn Forsberg, Platschef för Fastec Sverige AB på Castellums lager i Rosersberg

Fastec Sverige AB är specialiserade på totalentreprenader inom segmenten affärsbyggnader, idrottshallar och industribyggnader.
Klicka här för att se film intervjun av Thorbjörn Forsberg från Castellums lager i Rosersberg.
Klicka här för att se film på hela lagret med Solatube

Solatube M74
Solatube finns i fyra olika storlekar 250, 350, 530 och 740 mm i diameter för alla olika slags byggnader.

Klicka här för att se en film om hur och var man kan använda Solatube M74

Porche Center Göteborg

Under hösten 2017 installerades Solatube 750DS i några av Porche Center Göteborgs kontor för att uppnå dagsljusfaktorn för Miljöbyggnad Silver. Castellum har uppfört Nya Porsche Center Göteborg på Aminogatan 24. Den nya anläggningen stod klar i december 2017.

 

Porsche Center
Rickard Magnusson, VD Porsche Center Göteborg (endast dagsljus från Solatube i rummet)

-Vad tycker du om Solatube dagsljussystem?
Det fungerar jättebra, det känns naturligt!
Kontoren upplevs som en utomhusmiljö fast man är inomhus, dagsljuset ger en känsla av öppenhet.
Jag har fått väldigt många positiva kommentarer om dagsljuset i kontoren, det ger en god atmosfär att göra affärer i!
Solatube smälter in i rummen, är naturligt och det är inga tunga skrymmande installationer.

Jag rekommenderar Solatube!

Solatube Dagsljussystem referens
Lundby Sjukhus (2012)

Solatube-Lundby-sjukhus-referens-3

Agneta Svensson – Enhetschef

-Vad tycker ni om Solatube® dagsljussystem?
Vi är väldigt nöjda med dom! Även då det är molnigt ute så får man in dagsljuset. Vi uppskattar dagsljuset eftersom det annars skulle varit så himla mörkt, vi har inga andra fönster.

-Vilka fördelar ser du med Solatube® dagsljussystem?
Dagsljuset sprider sig bra åt alla håll. På dagarna under den ljusa delen av året så står Solatube för vår allmänbelysning på dialysen. Det skulle varit kolsvart om de inte hade funnits. Färgåtergivningen gör att det upplevs naturligt och det ger en bra arbetsmiljö.

-Hur skulle du vilja rekommendera Solatube® dagsljussystem?
Har du en lokal där du inte har några fönster så tycker jag att man verkligen kan rekommendera Solatube.

 

ICEHOTEL installerade Solatube

ICEHOTEL är världens första och största hotell byggt av snö och is och ligger i Jukkasjärvi, en liten by högst upp i norra Sverige med 1 100 invånare och cirka 1000 hundar.

Hit till stillheten och naturen, kommer varje år 50 000 besökare från jordens alla hörn för att få se ICEHOTEL och uppleva norrskenet och alla de aktiviteter som erbjuds i Europas sista vildmark, 200 kilometer norr om polcirkeln.

ICEHOTEL är 5 500 kvadratmeter stort och konstruerat av 1 000 torneälvsis och 30 000 ton ”snis”, en blandning av snö och is, vilket tillsätts för att göra konstruktionen starkare. Runt 100 personer hjälper varje år till att bygga ICEHOTEL, varav ungefär hälften är externa konstnärer som bidrar med design till olika delar av hotellet.
Säsongen 2013/2014 installerades Solatube 750DS på ICEHOTEL.

 

Icehotel Icehotel2  

På den ena bilden syns nedsättningen av Solatuben under installation och på den andra bilden ser man Solatuben efter installation i sviten, Frosty flowers, designad av Shingo Saito och Natsuki Saito från Japan. Foto av Lars Lindh.

Alf Kero – Platschef ICEHOTEL

– Vad tycker ni om Solatube® dagsljussystem?
Solatuben är effektivare än vad man kunde föreställa sig! Den leder in bra med ljus vid ganska svaga ljusförhållanden, den tar även in indirekt ljus. Den lyser bra när solen träffar den också!

– Vilka fördelar ser du med Solatube® dagsljussystem?
Kupan sticker upp och den håller sig fri från snö eftersom den har sin speciella runda form. Det visar sig att snön blåser av, vi behövde inte vara uppe och putsa av den som vi trodde i början.

Den är lätt, så den utgör ingen direkt vikt på taket. Vi tänkte först ha armeringsjärn under den i isen men det behövde vi inte. Behändigt också, när man inte behöver ha någon kabeldragning.

– Kommer ni att beställa fler Solatube® dagsljussystem?
Vi har planerat ett nytt islager och då är den perfekt. Den för ju inte in någon värme och det har väldigt stor betydelse. Vi måste hålla en temperatur på minst 5 minusgrader.

Solatube installerad i lekrum på förskola i Ale Kommun (2011)

Filmen visar ett rum som ligger mitt i en förskola. Tidigare satt där två taklanterniner med schakt ner på 1,8 m, som gjorde att dagsljuset avtog för mycket på vägen.
 Två stycken Solatube 750DS med dagsljusdimmer installerades. Ljus kom då in i rummet och fick en bra spridning med hjälp av Solatubernas ljusprismor. På filmen stängs spjällen till dagsljusdimmern, så att man kan se hur det ser ut när det bara kommer in ljus ifrån närliggande rum. Spjällen öppnas sedan igen för att på nytt få in dagsljuset. Filmen är filmad med en vanlig mobilkamera.

Klicka här för att komma till referenser för privatbruk.